Schorsende werking van art. 17 lid 2 IW enkel te omzeilen door een rechterlijke beslissing. Duidelijke instructie voor de Ontvanger!

In een procedure waarin Léon de Jager de curator heeft bijgestaan, in samenwerking met de civiele cassatieadvocaat Jeroen van Weerden, is het beleid van het Ministerie van Financiën door de Hoge Raad onderuit gehaald.

De Hoge Raad oordeelt:

De wet verbindt in art. 17 lid 2, tweede volzin, Iw aan het verzet zonder meer het gevolg van schorsende werking. Dit berust, zoals overwogen in de arresten van 7 oktober 1994 en 8 juni 2007, op een welbewuste keuze van de wetgever. Daarmee strookt, zoals al besloten ligt in deze arresten – met name in dat van 8 juni 2007 (zie hiervoor in 3.3.3) -, dat in geval van misbruik van bevoegdheid alleen door een rechterlijke beslissing de schorsende werking aan het verzet kan worden ontnomen. Voor deze beperking bestaat ook aanleiding nu het gaat om de tenuitvoerlegging van een titel die (als zodanig) niet door de rechter is getoetst.

De schorsende werking van art. 17 lid 2 IW is enkel te omzeilen door een rechterlijke beslissing. Duidelijke instructie voor de Ontvanger! En duidelijkheid en zekerheid voor belastingplichtigen!

Voor vragen neem contact op met Léon de Jager.