Prinsjesdag 2015: Overige fiscale maatregelen 2016: relevante wijzigingen

Fiscaal procesrecht

  • Het kabinet stelt voor een aantal verbeteringen aan te brengen in de massaalbezwaarprocedure  zodat deze eenvoudiger, doeltreffender en dus vaker kan en zal worden benut.
  • Daarnaast wil het kabinet ook in belastingzaken de mogelijkheid van het stellen van prejudiciële vragen invoeren.
  • Er zal via een nieuwe bepaling in de Awir  een schorsende werking hoger beroep bij toeslagen worden ingevoerd om het uitvoeringsproces te vereenvoudigen. Die schorsende werking gaat zowel voor de burger als voor de Belastingdienst/Toeslagen gelden.

Invordering

  • De bevoegdheid van de Belastingdienst tot toepassing van lijfsdwang wordt uitgebreid met civiele vorderingen die strekken tot betaling van schadevergoeding aan de ontvanger.  Toepassing van lijfsdwang kan geschieden op de bestuurder, de vereffenaar en de feitelijke beleidsbepaler.
  • De aansprakelijkheid bij handel in vennootschappen met fiscale en stille reserves wordt ingeperkt; zodanig dat disculpatie niet langer mogelijk is in geval van aansprakelijkheid voor vennootschapsbelasting die is verschuldigd ten aanzien van (1) een herinvesteringsreserve of (2) een (stille) reserve die samenhangt met activa die binnen zes maanden na de aandelenoverdracht worden vervreemd. De onderhavige wetswijziging werkt terug tot en met 15 september 2015, 15.15 uur.